Vsebina

Celovit prikaz Churchillove osebnosti in življenja

 

KONTROVERZNA OSEBNOST
»Bil je neverjetno zanimiv in silen človek: vihrav, velikodušen, pogumen, energičen, sebičen, čez vsako mero zanesenjaški in navdihujoč … Nad njegovo očitno sposobnostjo, da zna do skrajnosti uživati življenje, medtem ko prenaša državniška bremena, so njegovi občudovalci strmeli, krepostneži in vzdržneži s skodelico čaja v roki pa se jezili.«
OSUPLJIVI PODVIG PRI KRAJU DUNKERQUE

Britanska vlada je v operaciji Dinamo izvedla evakuacijo britanske vojske, ki se je leta 1940 zbrala na francoski obali in sta ji grozila smrt ali ujetništvo. V drzni akciji je množica »navadnih« plovil – od trgovskih ladij, ribiških bark, jaht in zasebnih jadrnic – vkrcala več kot 338 000 britanskih in francoskih vojakov in jih varno pripeljala v Anglijo. Churchill je ta izjemni dosežek komentiral tudi z naslednjimi slavnimi besedami:


Dunerque, 1940: Ladja s premaganimi britanskimi in francoskimi vojaki pluje porti Angliji.

ODLOČNO PROTI HITLERJU
Churchill se je proslavil predvsem kot zelo daljnoviden politik, ki je že zelo zgodaj zaslutil Hitlerjevo moč in nevarnost. Tudi zato si je na skoraj vseh svojih političnih funkcijah – kot vrhovni poveljnik vojne mornarice, vojni minister in ministrski predsednik – v najbolj ključnih trenutkih prizadeval za mir. Tudi z oboroževanjem, odločnim pozivanjem na boj in sklepanjem zavezništev s Sovjetsko zvezo in ZDA. 

 

Ena najbolj slavnih Churchillovih »političnih« fotografij:
Veliki trije – Churchill, Roosevelt in Stalin med konferenco v Jalti na Krimu, 1945

 

 

WINSTON IN KLEMENTINA
Žena Klementina mu je pomagala obrzdati izpade in mu popravila včasih slabo naravnane politične antene. To je znal ceniti, čeprav se ni nikoli odpovedal prepričanju, da je imel v vseh zadevah, ne glede na to, kako so se izšle, prav on.

Verjel je tudi, da sta mu nestrpnost in vihravost sicer kdaj pa kdaj škodili, a da sta bili vendarle temeljni za njegov uspeh. Klementini je 7. januarja 1916 dejal: 'Vsak dan bolj spoznavam lepoto in moč tvojega značaja ter tvojo ostroumno presojo. Moral bi upoštevati tvoje nasvete, ko sem napredoval. Le včasih so preveč negativni. Če ne bi naredil napak, ne bi dosegel ničesar. 

 

Churchill z ljubeznijo svojega življenja, ženo Klementino. Poročena sta bila 56 let in imela 5 otrok.

 

 

UMETNIŠKA DUŠA
Churchill je bil tudi izredno uspešen poklicni pisec, novinar, zgodovinar, ki je za svoje obsežno spominsko-zgodovinsko delo o drugi svetovni vojni leta 1953 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

Poleg pisanja pa je od nekdaj oboževal tudi slikanje. Znan je bil po tem, da je, kakor koli je šel, tudi če je šlo za uradni obisk, s seboj vzel slikarski pribor.

Po njegovih smrti je sir John Rothenstein, nekdanji direktor galerije Tate, pregledal njegov slikarski opus in zapisal: »Osupljivo dejstvo o njem kot slikarju je, da je kljub oviram, ki bi drugim preprečile, da bi sploh slikali, ustvaril mnogo podob redke lepote.«

Churchill

 

CHURCHILL VPLIVA TUDI NA SLOVENCE
Med prvo svetovno vojno je Churchill podpiral tajni pakt, ki je Italiji vnaprej dodelil tretjino slovenskega ozemlja in četrtino prebivalstva.

Med drugo svetovno vojno je podprl partizansko gibanje, hkrati pa naj bi si s Stalinom razdelil Jugoslavijo po načelu 50 % – 50 %. Leta 1953 je pristal na rešitev mejnega vprašanja z Italijo, s katerim je Slovenija izgubila Trst, a dobila izhod na morje južno od njega.
 


Pridružite se nam na Facebooku! Vabljeni v skupino Radi beremo!