Veliki format
25 x 33,5 cm,
304 strani.

LEONARDO DA VINCI

UMETNIK. VIZIONAR. GENIJ.

OB 500. OBLETNICI LEONARDOVE SMRTI.

Njegove umetnine in ideje nam še danes jemljejo sapo. Oglejte si jih v novi veličastni knjigi Leonardo, genij. Ob 500. obletnici genijeve smrti bo izšla v več državah širom sveta. Tudi pri nas.

ŠTEVILNI NOVI POSNETKI DRAGOCENIH MOJSTROVIN,
posneti po zadnjih restavratorskih delih.

UMETNINE IZ NAJVEČJIH MUZEJEV SVETA,
tudi tiste, ki sicer niso dostopne!

RAZKRITE ŠTEVILNE PODROBNOSTI,
v tej izdaji prikazane od blizu.

NOVA DEJSTVA NOVIH RAZISKAV,
opravljenih z najnovejšimi tehnologijami.
KNJIGA

V novi veličastni monografiji boste spoznali Leonarda da Vincija z vseh njegovih izjemno ustvarjalnih plati – kot slikarja, arhitekta, znanstvenika, raziskovalca in izumitelja novih tehnologij, orodij in različnih strojev, preučevalca anatomije človeka in živali …

Oglejte si Leonardova najpomembnejša dela – od prve datirane slike pa do zadnjih, velikemu geniju pripisanih slik in risb. Ob vsakem delu so opisane še okoliščine nastanka, razložene Leonardove mojstrske tehnike in predstavljene pred kratkim odkrite podrobnosti.

Po zaslugi galerij, muzejev in zasebnih zbirk z vsega sveta so mnoga umetniška dela predstavljena z najnovejšimi in zelo podrobnimi posnetki, ki so bili posneti po končanih restavratorskih delih.

AVTORJA

V knjigi Leonardo, genij sta svoje moči in znanje združila strokovnjaka svetovnega ugleda. Prvi je specialist za slikarje italijanske renesanse, Fabio Scaletti, dodatno študijo pa je prispeval še Martin Kemp, eden največjih specialistov za Leonarda in profesor na univerzi na Oxfordu.

Besedilo je v slovenščino prevedla Irena Trenc Frelih.IZJAVA STROKOVNJAKINJE

»Njegov opus nam lahko povrne zaupanje v preteklost«
»Leonardo da Vinci ni bil le slikar, pač pa tudi kipar, arhitekt, inženir, matematik, poznavalec anatomije in izumitelj. Bil je Univerzalni človek, ideal svojega časa in, kot nam kaže zgodovina, tudi človek za vse čase. Celo za našega, profesionaliziranega in naklonjenega le zdajšnjemu trenutku. Če se zatopimo v njegov opus, nam ta lahko povrne zaupanje v preteklost kot prinašalko lepote in resnice, pa tudi človeka kot tistega, ki ustvarja in ne le ruši svet. V knjigi Leonardo, genij se delo umetnika, ki kakor stvarnik gradi nov svet, razprostira v stotinah podob, besedilo pa bralca prestavi v čas italijanske renesanse in ga popelje od zgodnjih začetkov in Dreyfusove Madone (1469–72) do zadnjih Leonardovih umetnin in izumov.«Doc. dr. Petja Grafenauer,
umetnostna zgodovinarka,
kustosinja in publicistka


UMETNINE IN IZUMI

Leonardo je naslikal nekaj najbolj slavnih slik vseh časov. Daleč pred svojim časom je načrtoval naprave, stroje in orožja, opazoval gibanje nebesnih teles. Preučeval je anatomijo in skiciral osupljivo natančne risbe notranjih organov …

ODREŠENIK SVETA (SALVATOR MUNDI), 1498–1507

NAJDRAŽJA SLIKA NA SVETU?
Leta 1958 je bila na dražbi v Londonu prodana za borih 45 funtov, saj so jo pripisovali enemu od Leonardovih učencev. Novembra lani je bila na dražbi v New Yorku prodana za vrtoglavih 450 milijonov dolarjev. Kupil jo je muzej Louvre. A ne tisti iz Pariza, pač pa oni iz Združenih arabskih emiratov.

ZADNJA VEČERJA, 1495–98

VELIČASTNA ZADNJA VEČERJA
Ta najbolj zahtevna Leonardova mojstrovina meri 4,60 m v širino in 8,60 m v dolžino. Prikazuje trenutek, ko Jezus svojim učencem reče: »Eden izmed vas me bo izdal.« Leonardo odlično prikaže začudenje ob teh besedah.

OZNANJENJE, 1473–78

NA UMETNINI NAJDENI PRSTNI ODTISI
Kar nekaj časa so med umetnostnimi zgodovinarji potekale burne debate o tem, ali je to res Leonardova mojstrovina ali ne. Nato pa so na sliki na bralnem pultu, angelovi glavi in pokrajini odkrili mojstrove prstne odtise.

ANA SAMOTRETJA Z JAGNJETOM, OKR. 1510–1513

NEDAVNO RESTAVRIRANA UMETNINA KONČNO NA OGLED!
Nedavna rentgenska raziskava je pod slikarskimi nanosi zasledila tanko Leonardovo risbo. S tem je ta slika v celoti klasificirana kot njegovo delo. V knjigi Leonardo, genij si jo boste lahko ogledali v vsem njenem sijaju in živih barvah, ki jih je pridobila po nedavni restavraciji.

ŽENA S SKUŠTRANIMI LASMI, 1505–1508

IN VENDAR JE LEONARDOVA!
To umetnino so strokovnjaki še pred petdesetimi leti zavračali, zadnje študije pa potrjujejo Leonardovo avtorstvo in jo uvrščajo med najlepše Leonardove portrete.

URNA VZMET, OKR. 1495

NEVERJETNO NATANČNI NAČRTI
Padalo, letalni zmaj, helikopter, potapljaška oprema, podmornica, topovi, strojnica, kroglični ležaji, hidravlične naprave, samohodni vozovi in ure … Naprave, ki bi lahko čisto zares delovale!

ANATOMSKA SLIKA Z UPODOBITVIJO ŽENSKIH ORGANOV, 1508–10

EMBRIOLOŠKE ŠTUDIJE, OKR. 1510

OSUPLJIVE ANATOMSKE ŠTUDIJE
Med njegove največje znanstvene prispevke sodijo številne anatomske študije. Leonardo naj bi seciral okoli 30 trupel. Danes se izkazuje, da so notranji organi narisani presenetljivo točno.

O LEONARDU

BIL JE NEZAKONSKI SIN

Leonardo se je kot nezakonski sin rodil 15. aprila 1452. Mati Caterina je bila preprosta kmetica, oče Piero d’Antonio da Vinci pa notar, ki se z Leonardovo materjo ni nikoli poročil. Je pa dovolj zgodaj opazil, da sin ne bo notar, ker ga bolj zanima risanje, opazovanje in raziskovanje. Zato ga je kmalu poslal v uk v Firence, kjer je mladi Leonardo kmalu pokazal vsestransko nadarjenost.

PISAL JE LEVO, DESNO IN ZRCALNO

Že iz najzgodnejših zapiskov je razvidno, da je Leonardo brez težav pisal z levo in desno roko pa tudi v zrcalni pisavi: to je zapisoval z levico in začenjal vrstice na desni. Nekateri zgodovinarji so mnenja, da je s tem »zakodiral« svoje ideje, drugi, da se je s tem izognil packanju, ki ga je povzročalo pisanje s črnilom in kredo.

RAD SE JE »IGRAL« Z VOZLI

»Vincijevski vozel«, ki se pojavlja na mnogih Leonardovih umetninah, ni zgolj okrasek, temveč nekakšen obrazec. V elegantnem prepletu v eni potezi prikazuje združitev dveh vozlov, ki predstavljata simbol neskončnosti. Najdemo jih na oblačilih »Leonardovih prvih dam«, kot so Mona Liza, Dama s hermelinom in Lepa princesa.

VEDNO IN POVSOD SI JE DELAL ZAPISKE

Tako so pred več kot 500 leti nastali slavni Kodeksi. Gre za več kot 6000 strani Leonardovih študij, skic in risb, ki so se na veliko srečo ohranile vse do danes. Nastale so iz njegove navade, da je na papir zapisal vse, kar je dan za dnem mislil, čutil, videl in raziskoval.

BIL JE NATANČEN, ZELO NATANČEN

Leonardo je zares dokončal bolj malo slik. Morda je razlog za to v njegovi neverjetno natančni tehniki slikanja. Ko so s pomočjo najsodobnejših tehnologij opravili analizo trinajstih njegovih del, se je pokazalo, da je mojster na obraze nanesel od 20 do 30 slojev barve v skupni debelini samo 40 do 50 mikronov!

NAKUP

VELIČASTNA IN SLIKOVITA KNJIGA
LEONARDOVIH UMETNIN, IZUMOV IN IDEJ
Veliki format
25 x 33,5 cm,
304 strani.

Cena: 129,90 €


EKSKLUZIVNA IN UGODNA DODATNA PONUDBA

ROKOVNIK LEONARDO
14,8 x 21 cm, 192 strani
Rokovnik je na voljo samo ob naročilu knjige
Leonardo, genij in ni na voljo v prosti prodaji
Cena: 12,90 €

VREDNOSTNI BONPo rednem plačilu celotne kupnine za vsakih 50 € naročila prejmete bon v vrednosti 5 €. Prejmete ga po pošti. Unovčite ga lahko pri naslednjem nakupu, ki preseže dvakratno vrednost bona. Bon velja 5 mesecev od izdaje.